Selectează o Pagină

Tradiţiile populare au fost la ele acasă în cadrul Festivalului Naţional „La Poalele Ţiglei”. Cea de-a 10-a ediţie a reunit de Sfânta Maria pe stil vechi, zeci de meşteri populari în curtea Muzeului Raional de Istorie şi Etnografie „Anatol Candu” din Văsieni, Ialoveni.

La eveniment, şi-au prezentat talentele meşterii populari din raionul Ialoveni. Punctul culminant al sărbătorii a fost concursul „Casa mare”, în cadrul căruia participanţii au avut de amenajat interiorul încăperii conform vechilor tradiţii. Zeci de ansambluri de muzică şi dansuri populare au încântat publicul, în timp ce meşterii populari şi-au etalat lucrările confecţionate cu măiestrie.

Anul acesta este unul jubiliar, avem 10 ani de sărbătoare a meşterilor populari ,,La Poalele Ţiglei”, pentru că satul Văsieni este gazda a ceea ce este frumos, tradiţia naţională şi meşterii populari. Am hotărât să facem o trecere în revistă.  Anul acesta am invitat acele colective care au participat cel mai des la sărbătoarea noastră”, a declarat primarul satului Văsieni, Sergiu Candu.

Lumea începe acuma mai mult să confecţioneze, mai mult să lucreze cu mâna, faţă de 10 ani în urmă sau chiar cinci. Se face totul de mână, se croieşte ia, pe urmă se coase, apoi ele se unesc. Aşa 5-6 mii o ie costă, pentru că la dânsa poţi să lucrezi şi jumătate de an şi un an”, a spus Ana Bivol, meşter popular.

Festivalul „La Poalele Ţiglei” a ajuns la a zecea ediţie. Autorităţile locale organizează an de an acest eveniment, cu scopul de a promova tradiţiile şi cultura naţională.