Selectează o Pagină

28 august 2018, în curtea Muzeului Raional de Istorie şi Etnografie ,,Anatol Candu,, din Văsieni a avut loc o nouă ediţie a „Sărbătorii meşterilor populari”. Pentru al 11-lea an consecutv, muzeul a fost gazda unui frumos eveniment la care au participat colective şi meşteri populari din întreaga țară cu diverse expoziţii, care și-au expus lucrările realizate cu mult talent și migală, dar şi evoluări, de toată frumusețea și originalitatea.

Tradițional sărbătoarea a început la ora 14.00 cu „Parada portului popular”,  care a pornit de la Casa de Cultură Văsieni spre Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu”. Aceasta a fost o adevărată încântare cît pentru participați atît și pentru sătenii care au admirat ținutele tradiționale, specifice localității, din care erau sosiți oaspeții, amintind, încă o dată, cât de multe motive avem să ne mândrim cu patrimoniul neamului nostru.

Sărbătoarea meşterilor populari, „La poalele ţiglei” a adunat zeci de participanți. Ansambluri de muzică şi dansuri populare au încântat publicul, iar oaspeţii evenimentului au putut admira o expoziţie inedită. 18 colective artistice din ţară au participat la concursul „Casa mare”. Potrivit meşterilor populari în casa mare pe vremuri se făceau şi nunţile.

Evenimentul a culminat cu un recital al interpretei Maria Iliuț, cu începere de la ora 19:00, după care oaspeții și participanții s-au prins în  Hora Satului. Astfel, tradiția a fost pusă în capul mesei – la loc de cinste, la fel de colorată, prețioasă și autentică precum obișnuia să fie.

La eveniment a participat şi fierarul  Aurel Caproş. El spune că pasiunea a moştenit-o de la bunicul său. Visul lui însă este să construiască o poartă ca cea a lui Brâncuşi.

Am avut o deosebită plăcere de a o avea prezentă la eveniment, pe d.na ministru a „Culturii, educației și cercetării” a Republicii Moldova, Monica Babuc , care a afirmat că astfel de evenimente ne ajută să păstrăm valorile şi tradiţiile neamului.

„Toată lumea este binevenită să vină la acest eveniment pentru că are ce vedea la Văsieni. Are să vadă un muzeu de toată frumuseţea. poate vedea o expoziţie a meşterilor populari extraordinară, o biserică monument bine păstrată şi îngrijită”, a precizat ministrul culturii.

Mai mulți demnitari din cadrul Consiliului Raional Ialoveni, au fost prezenți la eveniment, Oleg Mereacre și Victor Istratiev, Vicepreședinții Raionului, împreună cu Margarita Tonu, șef Direcția Asistență socială și Protecție a Familiei Ialoveni, Sofia Mușat, specialist principal în cadrul Secției Cultură Ialoveni, dar și Diana Candu, directorul muzeului, au avut misiunea să asigure jurizarea punctului culminat al evenimentului. Concursul „Casa mare”, tematica din acest an fiind ”Sărbători de vară”, în care participanții au dat dovadă de cunoașterea tradiției de amenajare  a acesteia. În finalul sărbătorii, cei mai buni meşteri s-au ales cu, diplome și trofee însoțite de premii bănești.

Dansuri populare, cântece patriotice, recitaluri de poezie și voie, toate s-au împletit aidoma unei cununi și au reușit să ofere sărbătorii suflet, iar tradiției aripi.
Moderarea evenimentului a fost asigurată de excepționalii prieteni ai culturii Ialovenene Diana Josu-Braniște și Victor Pletosu, care au dat suflu extrordinat sărbătorii, dirijînd și supraveghind întreaga activitate.

Sonorizarea, „Hora satului” dar și excepționala prestație a distinsei doamne Maria Iliuț a fost asigurată de primăria s. Văsieni și casa de cultură, prin intermediul directorului Vadim Vrabii și a primarului Sergiu Candu .

Mulţumim frumos pentru susţinere partenerilor: Consiliului Raional Ialoveni, Secţiei Cultură şi Primăriei Văsieni.

https://www.publika.md/muzica-si-voie-buna-localnicii-din-vasieni-au-sarbatorit-hramul-satului-promovam-ceea-ce-a-ramas-din-mosi-stramosi_3017152.html
https://www.prime.md/ro/sarbatoarea-mesterilor-populari-la-poalele-tiglei-organizata-intr-o-localitate-din-raionul-ialoveni_78137.html