Selectează o Pagină

Conform tradiției, la sfârșitul lui Gustar, în data de 28, zeci de meșteri populari de pe întreg teritoriul Republicii Moldova se adună în cadrul sărbătorii meșterilor populari „La poalele Țiglei” ce se desfășoară în curtea Muzeului raional de istorie și etnografie „Anatol Candu” din Văsieni. Denumirea festivalului este inspirată de la cartea de vizită a localității – dealul Țiglei.

În acest an, festivitatea a fost la cea la de-a IX-a ediție și a purtat genericul „Frumoasă haină populară în cuvinte și culori”, având drept obiectiv valorificarea costumului autentic popular național și s-a desfășurat în cadrul programului internațional „CHOICE”- Patrimoniu cultural: Oportunitate pentru sporirea angajamentului civic. Proiectul  fiind finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Parteneriatului Estic și implementat de AO „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP).

Festivalul a început la ora 14.00 cu Parada Portului Popular,  care a pornit de la Primăria Văsieni spre Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu”. La ora 15:00 a avut loc vernisajul expoziției ANNO-timpurile lui Vasile Botnaru. Evenimentul a culminat cu un recital al interpretei Geta Burlacu, cu începere de la ora 19:00, după care oaspeții și participanții s-au prins în  Hora Satului. Și iată că ieri tradiția a fost pusă în capul mesei – la loc de cinste, la fel de colorată, prețioasă și autentică precum obișnuia să fie. Liniștea satului era într-o armonie perfectă cu cântecele pe care le fredonau ansamblurile. Amalgamul de peisaje minunate ofereau un fundal de nedescris horelor.

La Văsieni știm să ne păstrăm tradiția. Aici sunt multe talente”, cu aceste cuvinte m-a întimpinat un bătrân, care-și purta costumul popular cu mândrie.

De la mic la mare, toți își etalau iile: ”Aceasta este haina sufletului meu”, mi-a spus vesel unul dintre vizitatori. Persoanele prezente la festival au avut ocazia să admire frumoasa expoziție de meșteșuguri și lucrurile cele mai de preț din lada de zestre a neamului. Punctul culminat al evenimentului l-a constituit concursul ”Casa mare”, în care participanții au dat dovadă de cunoașterea tradiției de amenajare  a acesteia.

Măiestria meşterilor populari a fost apreciată de un juriu competent, care a examinat cu atenţie fiecare colecţie. „Casa Mare” a dat dovadă că este una tradițională, iar poporul român se mândrește cu o varietate de tradiții și obiceiuri care merită valorificate an de an”, a declarat Corina Bezer, coordonatoarea proiectului european „Muzeul – spațiul de dialog comunitar și intercultural”.

Maria Cristea, Meşter Faur ne-a relatat: „Posibil că sunt o persoană un pic mai ”incomodă” când particip la concursurile respective. Nu că „aș căuta nod în papură”, dar caut tradiția noastră. În ultimul timp, toate broderiile, croșetările, undeva au deviat de la normă, de la tradiție și eu, de fiecare dată încerc, nu din rea intenție, să caut tradiția. Totuși trebuie să revenim la tradiție, pentru că am avut lucrări extraordinar de frumoase pe care ar trebui să le reluăm ca model și să le perpetuăm”.

În finalul sărbătorii, cei mai buni meşteri s-au ales cu, diplome și trofee însoțite de premii bănești. Menționăm că pentru locul I s-au acordat 3000 de lei, locul II-2000 de lei și pentru locul III-1000 de lei. Dat fiind faptul că aceste colective vin an de an, am hotărât să le stimulăm și financiar, acordându-le mici premii bănești”, a ținut să menționeze primarul satului Văsieni, Sergiu Candu.

Svetlana Pociumban, șef direcție generală Politici Culturale, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, a venit cu un mesaj de mulțumire la finalul evenimentului: „Vreau să mulțumesc participanților pentru efortul depus și să le doresc organizatorilor ca acest festival să se dezvolte și să fie, de la ediție la ediție, tot mai reușit, mai bine organizat și tot mai frumos”.

Un moment-surpriză a fost inițiat de Elena Ețcu, Președinte al A.O. Etnogalaxya, care le-a făcut cadou fetelor din ODIP câteva costume populare: De câțiva ani deja, împreună cu familia mea, mergem cu o deviză: „Ori vorbește cum ți-i portul, ori te poartă cu ți-i vorba”! Deci, dacă suntem români, cum zicem noi moldoveni, atunci să vorbim corect și să purtăm haine corespunzător. Tinerii de la ODIP impresionează prin activitățile pe care le fac și de aceea mi-am luat angajamentul ca la fiecare ediție a festivalului, să îmbrăcăm organizatorii aceștia tineri și curajoși în port popular”.

Dansuri populare, cântece patriotice, recitaluri de poezie și voie, toate s-au împletit aidoma unei cununi și au reușit să ofere sărbătorii suflet, iar tradiției aripi.

Organizatorii acestei ediții au fost: Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” din Văsieni, AO „Onoare, Demnitate și Patrie”, cu sprijinul Primăriei Văsieni, Secției Cultură Ialoveni și Ministerului Culturii.